"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Alleen op vakantie met je kinderen na de scheiding: 7 tips

18-05-2022

Het kan spannend zijn om voor de eerste keer zonder het complete gezin op vakantie te gaan. En in uw eentje verantwoordelijk te zijn voor de kinderen. Hoe zorgt u ervoor dat het voor alle partijen een fijne tijd wordt?
1. Denk goed na over de duur van de vakantie
Bespreek met je ex-partner wat een juiste verdeling is van de verschillende vakanties. Allebei drie weken is natuurlijk heel overzichtelijk. Maar voor jonge kinderen is drie weken vaak te lang om één van hun ouders te missen. Zeker als het de verzorgende ouder is. Als er sprake is van een gespannen sfeer tussen jullie beiden, voelt het voor kinderen onrustig en onveilig om de andere ouder weken te moeten missen. Overweeg om niet langer dan een week achter elkaar weg te gaan, afgewisseld met een weekend bij de andere ouder. Oudere kinderen willen vaak graag een deel van hun vakantie thuis ‘chillen’ en optrekken met hun vrienden. Hou dus ook rekening met hun wensen.
2. Stem de plannen goed op elkaar af
Vakantie is bedoeld om bij te komen van alle drukte en stress in het afgelopen jaar. Zeker als daar ook nog scheidingsperikelen bij kwamen kijken. Goede en duidelijke afspraken met je ex-partner zijn dan van extra belang. Drie weken Spanje, en daarna drie weken Portugal is voor de kinderen wellicht niet gunstig. Geef elkaar ook wat speling bij de overdracht. Kom niet midden in de nacht thuis na uw vakantie, terwijl je ex-partner de volgende ochtend met de kinderen moet vertrekken voor een lange reis. En: afspraak is afspraak. Wijk niet (op het laatste moment) af van wat u samen hebt afgesproken.
3. Maak het uzelf gemakkelijk
Leg in zo’n eerste vakantie na de scheiding de lat niet te hoog voor jezelf. Op zich is het al confronterend om voor het eerst zonder het complete gezin op stap te gaan. Ga vervolgens geen ingewikkelde en veeleisende reisplannen maken. Houd het overzichtelijk, met genoeg ruimte en rust voor jou en je kinderen. Combineer het bijvoorbeeld met een bevriend gezin of familie, zodat u af en toe ook tijd voor jezelf hebt. Of boek een familiereis, waar veel uit handen wordt genomen. Ook zijn er speciale campings voor alleenstaande ouders.
4. Draag de paspoorten over
Vergeet wanneer u op reis gaat de paspoorten van je kinderen niet. Regel met je ex-partner wanneer en hoe de paspoorten worden overgedragen. Dit moet soms al ruim voor de vakantie, omdat er voor bepaalde reizen een visum aangevraagd moet worden.
5. Teken de toestemmingsformulieren
Wie alleen op reis gaat met kinderen, moet daarvoor toestemming vragen aan de andere ouder. Om de toestemming aan te tonen, heb je een speciaal toestemmingsformulier nodig. Dit kan worden gedownload op rijksoverheid.nl. Ouders moeten dit per kind invullen en allebei ondertekenen. Naast dit formulier is het verstandig dat gescheiden ouders op reis het volgende meenemen:
  • een recent uittreksel uit het gezagsregister van elk kind en/of, indien van toepassing, een uitspraak van de rechter met betrekking tot het gezag en omgang/zorgregeling;
  • een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind en/of de geboorteakte van het kind (denk aan een vertaling!);
  • een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer waarop de douane hem of haar kan bereiken;
  • een kopie van het ouderschapsplan;
  • een kopie van het retourticket.
6. Maak je eigen herinneringen
Voor kinderen zijn vakanties bij uitstek de momenten die ze zich later nog haarfijn herinneren. Geef hen en uzelf de kans om in deze vakantie samen eigen herinneringen te maken. U geeft hen iets waardevols mee als het een zorgeloze en bijzondere tijd wordt. Betrek hen bij de plannen voor de dag, luister naar hun wensen en ontwikkel jullie eigen vakantietradities.
7. Zorg voor contactmomenten
Ook voor kinderen is het enorm wennen om voor het eerst zonder de andere ouder op vakantie te gaan. Zorg er voor dat ze hem/haar af en toe kunnen bellen om ervaringen te delen. Gun ook uw ex-partner dit. Omgekeerd vindt u het ook fijn om iets van uw kinderen te horen als zij met je ex-parter op vakantie zijn. Ook is het verstandig contact op te nemen als er iets vervelends is gebeurd, bijvoorbeeld een klein ongelukje. Het is goed voor ieders gemoedsrust om daar niet mee te wachten tot na de vakantie.


Aangesloten bij:

Copyright 2022 Daemen Mediation

website door: weDevise