"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Trouwen in 2018

27-02-2018

Nieuwe wet: beperkte gemeenschap van goederen 
Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan niet meer in algehele gemeenschap van goederen. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden maken.
Wat is er per 1 januari veranderd?
·  Vanaf deze datum trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.
·  Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
·  Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
·  Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
·  Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
·  Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.
U kunt na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dit kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden. 
Welke regels gelden voor huwelijken en partner­schappen van vóór 1 januari 2018?
·  Mensen trouwden automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Voor hen verandert er niets.
·  Alle bezittingen en schulden zijn dan van u samen. Dus ook de bezittingen en schulden die vóór het trouwen van u persoonlijk waren.
·  Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens het huwelijk zijn van u samen. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
·  Als u ondernemer bent, is uw eigen zaak na het huwelijk van u samen. Schuldeisers van uw zaak kunnen zich verhalen op uw gezamenlijke bezit. Met het opstellen van huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen.
·  Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
·  Voor mensen die kozen voor een geregistreerd partnerschap vóór 2018 gold ook de algehele gemeenschap van goederen.
Administratie bijhouden
Als u langer samen bent, kan het voorkomen dat het niet meer duidelijk is welke spullen precies van u zijn. Dat kan voor problemen zorgen als u ooit uit elkaar gaat. Hou daarom een goede administratie bij. Dan kunt u altijd aantonen dat u eigenaar bent. Voor aangekochte spullen kan dat een factuur of ontvangst­bewijs zijn waarop uw naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte van verdeling uw bewijs.
Samenwonen
Als u samenwoont, blijft uw situatie ongewijzigd. De nieuwe wet heeft voor samenwoners niets geregeld. U kunt zelf een samenlevingscontract laten opstellen waarin u uw afspraken vastlegt.


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise