"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Ontslagvergoeding en echtscheiding

04-09-2017


Ontslagvergoeding en echtscheiding
In algemene zin geldt dat wanneer er sprake is van een gemeenschap van goederen alle bezittingen en schulden in beginsel onderdeel uitmaken van deze gemeenschap en bij echtscheiding bij helfte moeten worden gedeeld. Dit uitgangspunt geldt ook voor ontslagvergoedingen, tenzij er sprake is van verknochtheid. De vraag of een goed aan een van de echtgenoten is verknocht hangt af van de aard van dat goed, zoals dat door de maatschappelijke opvattingen wordt bepaald.

De Hoge Raad heeft in 1996 bepaald (HR 22 maart 1996, NJ 1996/640) dat, wanneer de ontslagvergoeding als een bedrag ineens in contanten wordt ontvangen, de vergoeding niet verknocht is. In gevallen waarin een ontslagvergoeding in een lijfrente of stamrechtverzekering is ondergebracht zal de echtgenoot hieruit periodieke uitkeringen ontvangen. In dat geval moet er volgens de Hoge Raad (HR 17 oktober 2008, RFR 2008/131) een onderscheid worden gemaakt tussen dat deel van de uitkeringen dat strekt tot inkomenssuppletie over de periode vóór de ontbinding van het huwelijk en dat deel dat strekt tot inkomenssuppletie over de periode ná de ontbinding van het huwelijk (het toekomstige schade-element). Het ene deel valt in de gemeenschap, dit kan immers gelijk worden gesteld met tijdens het huwelijk genoten inkomen, terwijl het andere deel niet in de gemeenschap valt, net als in de toekomst te genieten arbeidsinkomen.

Wanneer de werknemer vrij is om te beslissen op welke wijze hij/ zij over de ontslagvergoeding wil beschikken: in de vorm van een periodieke uitkering of als bedrag ineens, valt de ontslagvergoeding in feite niet meer rechtstreeks aan te merken als vervanging van inkomen dat de werknemer na ontbinding van de gemeenschap en bij voortzetting van de dienstbetrekking zou hebben genoten. Er kan in dat geval volgens het Hof Amsterdam niet worden gezegd dat de ontslagvergoeding verknocht is (Hof Amsterdam 22 januari 2013, RFR 2013/56).

Door het wegvallen van de fiscale vrijstelling voor stamrecht zal de ontslagvergoeding voortaan vaak als een som in een keer worden ontvangen. Dit zou op basis van de hierboven besproken jurisprudentie kunnen betekenen dat de in één keer ontvangen ontslagvergoeding vaker in de gemeenschap van goederen valt en dus in de verdeling moet worden betrokken.

Overigens kan een verknochte ontslagvergoeding wél moeten worden aangewend om partneralimentatie uit te betalen. De verdeling van een ontslagvergoeding kan dus niet los worden gezien van het vaststellen van partneralimentatie.


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise