"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Afzien van partneralimentatie

04-09-2017

Afzien van partneralimentatie
Het hoge woord is eruit, jullie gaan scheiden. Jij en je ex hebben samen de beslissing genomen om uit elkaar te gaan. Het liefst wil je alles zo goed mogelijk afhandelen, zonder vervelende situaties. Maar je zit nog steeds met heel veel vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met alimentatie? Jullie hebben beiden een goed inkomen, wie gaat wie dan betalen? Kun je ook afzien van partneralimentatie?
Onderhoudsplicht
Tijdens een huwelijk en geregistreerd partnerschap geldt een wederzijdse onderhoudsplicht. Je bent verplicht om voor elkaar te zorgen en elkaar financieel te onderhouden. Deze plicht blijft na een echtscheiding voor jou en je ex-partner bestaan, ook bij een geregistreerd partnerschap als je samen een kind hebt. Dit betekent dat als één van jullie geen of onvoldoende inkomsten heeft om van te leven, de ander verplicht is om bij te dragen in de kosten. Dit gebeurt in de vorm van partneralimentatie. Hij of zij moet hier natuurlijk wel de financiële mogelijkheden voor hebben. Zowel de behoefte van de ene ex-partner, als de draagkracht van de ander is dus van belang. 
Wel of geen partneralimentatie?
Als jij met je ex-partner afspreekt dat er partneralimentatie betaald wordt, dan gelden er wettelijke regels over de hoogte en de duur van de alimentatie. Hierover kunnen jullie, onder deskundige begeleiding van een scheidingsmediator, onderling ook andere afspraken maken.
Zo kunnen jullie er zelfs voor kiezen om elkaar helemaal geen partneralimentatie te betalen. Dit kun je bijvoorbeeld afspreken als jij en je ex-partner allebei voldoende eigen inkomen hebben om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Maar heeft één van jullie onvoldoende inkomen, pas dan op met het (gedeeltelijk) afzien van partneralimentatie. Zeker als je ex mogelijk recht heeft op een bijstandsuitkering. 
Bijstand
De wederzijdse afspraak om van partneralimentatie af te zien is geen vrijwaring voor de toekomst. Als jij of je ex-partner onverhoopt in de bijstand komt, dan heeft de gemeente het recht om deze uitkering (gedeeltelijk) bij je ex-partner te verhalen als hij of zij voldoende financiële middelen heeft. Je kunt dus alsnog verplicht zijn om bij te dragen in de kosten van je ex, ondanks de onderlinge afspraak om afstand te doen van partneralimentatie. Zolang de wettelijke termijn van de partneralimentatie geldt, bestaat dus het risico dat de gemeente, in plaats van je ex-partner zelf, de betaling van partneralimentatie eist. 
Laat je goed informeren
Voordat je afspraken maakt over de partneralimentatie is het heel belangrijk dat jij en je ex-partner goed geïnformeerd worden over jullie rechten en plichten. Er spelen namelijk diverse aspecten een rol, zowel fiscaal, juridisch als financieel. Zorg daarnaast voor duidelijkheid over hoe jij en je ex-partner er na de scheiding financieel voor komen te staan. Zo kunnen jullie kunnen een weloverwogen besluit nemen om eventueel van partneralimentatie af te zien. 
Heb je hulp nodig?
Ga jij scheiden, en denken jullie erover om af te zien van partneralimentatie? Weet je niet zeker wat dit voor je betekent en of dit een verstandige beslissing is? Of heb je een andere vraag over scheiden? Neem gerust contact op. Een adviesgesprek is kosteloos!


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise