"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Misverstanden over scheiden

22-08-2017

Scheiden, de misverstanden
Er bestaan veel misverstanden over scheiden, zoals over de kosten, over het inschakelen van een advocaat en de rechten van elke ouder. 
1. Scheiden kost veel geld 
Scheiden is niet gratis, helaas. Maar kost scheiden veel geld? Ja, wel als je van plan bent om ‘eeuwig’ te blijven vechten om die ene vaas van oma of dat oude bootje van een verre tante. Kunnen jullie gewoon goede afspraken maken samen? Dan kan de echtscheiding relatief goedkoop geregeld worden. Veel mensen maken de echtscheiding zelf duur door er veel te lang over te doen. 
2. Je hebt altijd een advocaat nodig 
Het is net nodig om een advocaat in de arm te nemen voor een echtscheiding. Het enige wat gedaan moet worden door een advocaat is de echtscheiding via een verzoekschrift officieel indienen bij de rechter. De echtscheiding is definitief als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De afspraken die voordat het verzoekschrift wordt ingediend bij de rechter hoeven dus niet in samenspraak te gaan met een advocaat. Veel mensen maken gebruik van mediation om een convenant op te stellen en een vechtscheiding te voorkomen. 
3. De vader heeft minder rechten dan de moeder
Het is inderdaad vaak zo dat het lijkt alsof de vader minder rechten heeft dan de moeder. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de Nederlandse overheid van mening is dat een kind de moeder meer nodig kan hebben dan de vader. Dit heeft alleen niets met rechten te maken. Wanneer er gekeken wordt naar de rechten van ouders die het kind hebben erkend, dan hebben vader en moeder gelijke rechten. Beiden hebben en houden het ouderlijk gezag en beslissen dus samen over alle belangrijke zaken.
4. De vader heeft het altijd slechter 
We zien vaak in de media dat een vader zijn kind niet mag zien van de moeder. Het kind woont bij de moeder en deze houdt het kind bij zich. Een rechter zal nooit beslissen dat een vader zijn kind niet mag zien. Wel kan het zijn dat er opgelegd wordt dat momenten samen altijd onder toezicht moeten staan. Dit heeft dan te maken met het verleden van de vader. Overigens gebeurt het ook andersom, dat een moeder het kind niet mag zien van de vader. Deze zaken worden enkel niet zo veel naar buiten gebracht. Het is zeker niet waar dat een vader het per definitie slechter heeft. 
5. Alimentatie blijft altijd hetzelfde
Alimentatie blijft zeker niet altijd hetzelfde. Net zo min heb je er vanzelf recht op. Je krijgt alimentatie wanneer je zelf niet kunt voorzien in het onderhoud. Het kan zijn dat je even geen werk hebt als je gaat scheiden, waardoor je alimentatie krijgt. Krijg je een jaar later een baan met een flink salaris? Dan kan de alimentatie zomaar sterk veranderen of worden stopgezet. Het kan zelfs gebeuren dat de alimentatiegerechtigde , alimentatieplichtig wordt, immers de meest verdienende betaalt.

Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise