"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Gescheiden en op vakantie met de kinderen

20-04-2017

Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?
   
De tijd van vakanties breekt weer aan: de voorjaarsvakantie zit er alweer op en de meivakantie en zomervakantie staan voor de deur. Tijd dus om mooie vakantieplannen te maken. Maar als je (minderjarige) kinderen hebt en gescheiden bent, kan dit soms lastig zijn. Want hoe regel je dit met je ex-partner? Kun je gewoon op vakantie gaan of moet je ex toestemming geven? Daarbij zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden als gescheiden ouder. Wij vertellen je hoe het zit en waar je aan moet denken.  
Samen afspraken maken
Tijdens de scheiding maken jij en je ex-partner afspraken over de kinderen, die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Hieronder vallen ook afspraken over de verdeling van de vakanties met de kinderen. Bijvoorbeeld de afspraak dat de kinderen in de vakanties een aaneengesloten periode bij jou en een aaneengesloten periode bij je ex-partner verblijven. Dit biedt jullie beiden als ouder de mogelijkheid om met je kind(eren) op vakantie te gaan. Je kunt jouw vakantie met de kinderen dan in de periode dat ze bij jou zijn inplannen. Als dit niet lukt, dan kun je altijd in overleg met je ex-partner tot andere afspraken komen.
Heb je toestemming nodig van je ex?
Wil je met de kinderen op vakantie naar het buitenland, dan kan het zijn dat je toestemming nodig hebt van je ex-partner. Dit is afhankelijk van wie het ouderlijk gezag heeft. Er zijn 3 mogelijke situaties:
Ø  Jij en je ex-partner hebben beiden het ouderlijk gezag over jullie minderjarige kinderen. In dit geval heb je schriftelijke toestemming van je ex nodig.
Ø  Alleen je ex-partner heeft het ouderlijk gezag. Als jij geen ouderlijk gezag hebt, moet je ex-partner jou toestemming geven om met de kinderen op vakantie te gaan.
Ø  Jij hebt alleen het ouderlijk gezag. Je hebt dan géén toestemming van je ex nodig.
Ook je vakantiebestemming is belangrijk. Ga je met je kind(eren) op reis naar één van de 26 Schengenlanden, zoals Spanje, Griekenland of Frankrijk, dan heb je in principe geen toestemming van je ex-partner nodig. Binnen het Schengengebied mag je namelijk reizen zonder visum. Persoonscontroles vinden daarom alleen plaats als je naar of vanuit een niet-Schengenland reist.
Heb jij in jouw situatie toestemming nodig, dan regel je dit met het toestemmingsformulier ‘toestemming voor reizen naar het buitenland met een minderjarige’. Met dit formulier geeft je ex je toestemming om met de kinderen op vakantie te gaan. Jij en je ex-partner moeten dit beiden voor elk kind invullen en ondertekenen. Op de website van de Rijksoverheid kun je  een formulier downloaden.
Checklist: welke documenten moet ik meenemen? 
Bij het voorbereiden van je vakantie is het verstandig niet alleen een mooi vakantieadres uit te zoeken, maar ook je papieren in orde te maken. Als gescheiden ouder zijn er namelijk een aantal documenten die je mee moet nemen:
o  een geldig paspoort of ID-kaart voor je kind(eren);
o  het toestemmingsformulier ‘toestemming voor reizen naar het buitenland met een minderjarige’ (als dit van toepassing is);
o  een kopie van het paspoort van je ex-partner die toestemming heeft gegeven;
o  een recent uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is een verklaring waaruit de naam en geboortedatum van het kind en het adres en de woonplaats waar het staat ingeschreven blijken. Dit kun je meestal digitaal opvragen bij de gemeente;
o  een recent uittreksel uit het gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank);
o  de uitspraak van de rechter met betrekking tot het gezag en omgang (als dit aanwezig is);
o  het ouderschapsplan (als dit aanwezig is).
Hou rekening met extra controle op reisdocumenten
Omdat er tegenwoordig meer aandacht is voor internationale kinderontvoeringen, is de controle door de Koninklijke Marechaussee op de juiste reisdocumenten van meereizende kinderen extra aangescherpt. Met name als blijkt dat het kind een andere achternaam heeft dan de ouder met wie hij of zij meereist. Dit is vaak het geval als de kinderen de achternaam van hun vader dragen en met de moeder meereizen, die haar meisjesnaam aanhoudt. Ook wordt een controle uitgevoerd als kinderen bijvoorbeeld maar met een enkel ticket reizen in plaats van een retourticket. Daarnaast is het handig om een kopie van de geboorteakte van je kind(eren) mee te nemen, hieruit blijkt wie de ouders zijn. Dit is geen verplicht document, maar een eventuele controle kan hierdoor wel sneller verlopen.
Tip: begin op tijd!
Omdat je een aantal documenten moet opvragen, is het handig om op tijd te beginnen met het in orde maken van deze papieren. Als bij controle blijkt dat de papieren niet compleet of niet in orde zijn, loop je mogelijk vertraging op. Je loopt dan zelfs het risico om je vlucht te missen!
Zorg dus voor een goede voorbereiding van de vakantie met je kinderen, dan kunnen jullie met een gerust hart en ontspannen gevoel weg! Heb je nog vragen? Weet je niet zeker of jij toestemming van je ex-partner nodig hebt, of heb je hulp nodig om dit te regelen? Wil je meer informatie over de documenten die je nodig hebt? Neem gerust contact met ons op.


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise