"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Wijzigen alimentatie

08-03-2017

Wijziging van Alimentatie
Het volgende artikel geeft een overzicht van de gronden voor wijziging of beëindiging van alimentatieverplichtingen.

Artikel 1:401 BW: Wijziging of intrekking alimentatie
Een door de rechter vastgestelde alimentatie kan in een latere rechterlijke uitspraak worden gewijzigd of ingetrokken. Hetzelfde geldt voor alimentatie die in onderling overleg tussen partijen is overeengekomen en in een schriftelijke overeenkomst (convenant) is vastgelegd.
De rechter kan het alimentatiebedrag wijzigen als:
o  de omstandigheden van één of beide ex-partners gewijzigd zijn. Het alimentatiebedrag kan dan niet meer redelijk zijn;
o  de rechter bij eerdere vaststelling van de alimentatie is uitgegaan van verkeerde of onvolledige gegevens.
Bij wijziging van omstandigheden moet vooral gedacht worden aan financiële omstandigheden. Aan de zijde van de onderhoudsplichtige kan worden gedacht aan een verbetering, dan wel verslechtering van het inkomen of omstandigheden als arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of zelfs faillissement. Aan de zijde van de onderhoudsgerechtigde kan gedacht worden aan afname van de behoefte aan alimentatie, zoals bijvoorbeeld door het aanvaarden van een goed betalende baan.
Ook kan een wijziging in de persoonlijke omstandigheden een reden zijn voor wijziging van de eerder vastgestelde bijdrage. Te denken valt aan samenwoning van de alimentatieplichtige partij. Hierdoor kunnen een aantal lasten met de nieuwe partner worden gedeeld en ontstaat mogelijk meer draagkracht voor alimentatie.

Wijziging bij overeenkomst
Het is in principe mogelijk om een overeenkomst te sluiten over de wijziging van de alimentatie. Dat kan wel tot complicaties leiden, vooral wanneer er een eerdere rechterlijke afspraak ligt. De uitspraak is immers gewoon executeer-baar en als er eenmaal ruzie is, is het een onmogelijke opgave om bij wijze van verweer een beroep te doen op in het geheel niet, of niet goed vastgelegde afspraken uit het verleden.
Wij assisteren onze cliënten bij het maken van bindende afspraken, of dat nu rechtstreeks of via de rechter gaat. Aan de hand van de feiten en omstandigheden maken wij allereerst een berekening van een redelijke alimentatie. Dit kan tegen een vooraf overeen te komen vast tarief. U weet dan precies waar u aan toe bent en kan zelf beslissen of u vervolgstappen wilt nemen. U kan bijvoorbeeld beslissen om de wijziging van de alimentatie zelf rechtstreeks uit te onderhandelen en om ons in te schakelen om te assisteren bij het vastleggen van de wijzigingsovereenkomst. 


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise