"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Pensioenverdeling bij scheiding

01-11-2016

Hoe wordt het ouderdomspensioen verdeeld na een scheiding?

U en uw ex-partner hebben beiden recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Deze verdeling geldt voor scheidingen na 30 april 1995.

Pensioenfonds over scheiding informeren
De pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar) betaalt het ouderdomspensioen uit aan u en uw ex-partner. De rechter hoeft hier geen beslissing over te nemen.
Om het pensioen uit te kunnen betalen, moet het pensioenfonds wel van uw scheiding op de hoogte zijn. Hiervoor stuurt u het Pensioenfonds het formulier Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen. Dit moet u binnen 2 jaar na de scheiding doen.
Ontvangt de pensioenuitvoerder het formulier niet op tijd? Dan vervalt het rechtstreekse recht op uitbetaling door de pensioenuitvoerder aan degene die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd. De ex-partner houdt wel recht op een deel van het ouderdomspensioen. De ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd, moet dan aan de ander haar of zijn deel uitbetalen.

Uitbetaling door pensioenuitvoerder
Als de pensioenuitvoerder uitbetaalt, dan betaalt deze aan u en uw ex-partner de pensioendelen netto uit. Premies en belasting zijn hier al vanaf. De pensioenverdeling heeft voor u en uw ex-partner geen fiscale gevolgen. Behalve als u en uw ex-partner door de verdeling in een andere belastingschijf komen.
Het pensioen wordt niet altijd verdeeld. In de wet staat een ondergrens voor uitbetaling door de pensioenuitvoerder. Deze ondergrens wordt jaarlijks geïndexeerd. Moet de pensioenuitvoerder minder dan € 465,94 bruto per jaar (per 1 januari 2016) betalen aan de ex-partner die niet zelf het pensioen heeft opgebouwd? Dan geldt dit als klein pensioen en deze pensioenen worden niet verdeeld.
Andere verdeling van ouderdomspensioen
U kunt met uw ex-partner een andere verdeling van het ouderdomspensioen afspreken. Bijvoorbeeld 60% voor de ene partner en 40% voor de andere partner. U moet deze afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant of in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Als u hiervoor kiest, moet u een afschrift van dit stuk naar de pensioenuitvoerder sturen. De pensioenuitvoerder maakt daarna berekeningen op basis van de gemaakte afspraken.
U kunt het afschrift het beste zo snel mogelijk naar de pensioenuitvoerder sturen. De pensioenuitvoerder hoeft pas aan de andere verdeling te voldoen vanaf de periode na ontvangst van de mededeling. Voor hulp en advies kunt u contact opnemen met uw notaris of advocaat.

Afzien van verdeling van ouderdomspensioen
U kunt met uw ex-partner ook afspreken om het pensioen helemaal niet te verdelen. Bijvoorbeeld als u en uw ex-partner allebei ongeveer evenveel pensioen hebben opgebouwd. U moet deze afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant of in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Als u hiervoor kiest, moet u een afschrift van dit stuk naar de pensioenuitvoerder sturen. Hiermee maakt u de pensioenuitvoerder duidelijk dat deze niets hoeft te doen.


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise