"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Verschil geregistreerd partnerschap en huwelijk

24-10-2016

Verschil geregistreerd partnerschap en huwelijk.
In het algemeen zijn de rechten en plichten gelijk aan die van het -in gemeenschap van goederen gesloten- huwelijk!
Een geregistreerd partnerschap aangaan is vergelijkbaar met het sluiten van een huwelijk. U hoeft elkaar bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap alleen geen ja-woord te geven. Ook kan een geregistreerd partnerschap, wanneer het tot een scheiding komt, buiten de rechter om worden ontbonden, mits er geen kinderen in het spel zijn.
Het is mogelijk en zeer aan te bevelen een akte Huwelijks Voorwaarden bij de notaris op te maken voordat een geregistreerd partnerschap aangegaan wordt.
Wat zijn mijn rechten en plichten binnen het
geregistreerd partnerschap?
Bij een geregistreerd partnerschap heeft u een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht.
Gebruik van elkaars achternaam
U mag de achternaam van uw partner gebruiken. Dit mag in combinatie met uw eigen achternaam, maar niet in officiƫle stukken (bijvoorbeeld paspoort of rijbewijs). Daarin moet u altijd uw eigen naam vermelden.
Niet verplicht te getuigen in rechtszaak
U hoeft in een rechtszaak niet te getuigen tegen uw echtgenoot of uw geregistreerde partner. Dit heet het verschoningsrecht. Het verschoningsrecht geldt ook voor familieleden van u beiden.
Verrichten van rechtshandelingen
Voor bepaalde verrichtingen of beslissingen heeft u elkaars toestemming nodig. Bijvoorbeeld bij de verkoop van de woning waarin u samen woont.
Onderhoudsplicht
U en uw partner hebben een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar. U bent verplicht om in elkaars levensonderhoud te voorzien.
Erfenis
Gehuwde en geregistreerde partners zijn elkaars wettelijke erfgenaam. Maar u kunt in uw testament iets anders bepalen.
Pensioen
Met een pensioenregeling bouwt u rechten op voor een ouderdomspensioen. Bij een scheiding wordt het deel dat tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd verevend, tenzij u daarover samen andere afspraken maakt.
In veel pensioenregelingen bouwt u ook rechten op voor een nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen is een uitkering die u krijgt als uw echtgenoot of geregistreerde partner (die het ouderdomspensioen heeft opgebouwd) komt te overlijden. Voor informatie kunt u contact opnemen met uw pensioenuitvoerder.


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise