"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Ouderschapsplan, hoe maak je dat?

06-10-2016

 Uit elkaar?
Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

Het kwam al uitgebreid in het nieuws: de scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt. Ondertussen is er een pittige strijd ontstaan tussen deze twee ouders om het co-ouderschap voor hun zes kinderen. Aanleiding om hier dieper op in te gaan, want hoe is dat geregeld in Nederland? Hoe leg je dit alles vast? Lees er hier meer over.
Vastleggen van opvoedingsregels in een ouderschapsplan
De regels rondom opvoeding van minderjarige kinderen en kinderalimentatie worden tijdens een scheiding afgesproken en vastgelegd. Het document waarin dit allemaal staat beschreven, noemen we het ouderschapsplan.
Dit is wettelijk verplicht voor minderjarige kinderen bij een huwelijk, geregistreerd partnerschap en bij samenwonen met gezamenlijk gezag. Gezag omvat de plicht en het recht van de ouder, of gezaghebbende, het minderjarige kind te verzorgen en op te voeden. Gezamenlijk gezag wil zeggen dat een ouder met zijn of haar nieuwe partner samen het gezag heeft over het kind.
Samen met een mediator afspraken maken
Het beste is om samen met een mediator door te nemen wat jullie in het ouderschapsplan willen opnemen. Een mediator houdt namelijk rekening met het belang van beide ouders en die van het minderjarige kind. Dit alles helpt om in de toekomst misverstanden over de opvoeding uit te sluiten, zodat beide ouders vertrouwen hebben in het naleven van de gezamenlijk gemaakte afspraken. Scheidingsexpert is onder andere gespecialiseerd in het begeleiden van ouders bij het maken van afspraken over hun minderjarige kind. Natuurlijk kunnen de ouders ook onderling afspraken maken, of via een advocaat. De wet stelt een aantal minimumeisen aan wat er in het ouderschapsplan moet staan:
  Hoe je de zorg en opvoeding regelt en hoe je de omgang met de kinderen regelt.
  Hoe je elkaar als ouders informeert over belangrijke onderwerpen die het kind betreffen, bijvoorbeeld de schoolkeuze.
  De verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding van de gezamenlijke minderjarige kinderen 
Het ontbinden van een huwelijk of van een geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen gebeurt altijd via een rechter. Bij mediation hoef je niet persoonlijk voor de rechter te verschijnen, maar kan dit door middel van een gezamenlijk schriftelijk verzoekschrift. Je bent verplicht om bij het verzoekschrift tot echtscheiding een door beide echtgenoten ondertekend ouderschapsplan toe te voegen.
Als afspraken in goed overleg tot stand zijn gekomen en duidelijk worden vastgelegd, dan is de acceptatie aan beide kanten vaak groter en worden de afspraken tussen de ouders veelal ook nageleefd. Ex-partners weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en kunnen zich makkelijker vinden in de gemaakte afspraken. Dit komt ten goede aan het kind. Er is geen ‘strijd’ tussen de ex-partners, maar ze blijven bovenal samen ouders voor het kind. Bovendien geven duidelijke afspraken rust voor iedereen die betrokken is bij de scheiding, ook voor de kinderen.
Wat kan er zoal in een ouderschapsplan worden opgenomen?
In het ouderschapsplan staat onder andere de verdeling van zorg- en opvoedingstaken en zijn afspraken opgenomen over het verstrekken van informatie over belangrijke zaken, zoals de gezondheid van het kind. Ook afspraken over de verdeling van de kosten die betrekking hebben op verzorging en opvoeding van de kinderen, onder andere de kinderalimentatie, worden hierin opgenomen. Daarnaast kunnen hierin diverse andere afspraken worden vastgelegd, die voor jullie belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: aan welke ouder het kind moet doorgeven als hij of zij bij een vriendje blijft slapen, hoe het met zakgeld geregeld is, of hoe de ouders bepaalde onderwerpen met het kind bespreken. Je kunt dan denken aan afspraken die jullie met je kind willen maken rondom het gebruik van social media. 
Wil je verhuizen naar een andere stad of dorp?
Maak dan nu al duidelijke afspraken. Bespreek wat het beste is voor het kind.
Achteraf wijzigen
Wil je later nog wijzigingen aanbrengen in dit ouderschapsplan? Dan kun je dit het beste gezamenlijk bespreken. Het is verstandig om de wijzigingen op te schrijven in tweevoud, voorzien van dagtekening en handtekening van beide ouders. Kleine wijzigingen kun je zelf regelen als een schriftelijke aanvulling op het ouderschapsplan. Gaat het om een meer ingrijpende wijziging, zoals de omgangsregeling of de kinderalimentatie, dan is het verstandig een mediator in te schakelen. Je hoeft voor wijzigingen niet naar de rechter.

Midden in een scheiding of is je samenleving beëindigd??

Zit je zelf midden in een scheiding en weet je niet zeker hoe dit ouderschapsplan tot stand moet komen? Heb je vragen met betrekking tot hulp bij scheiden of heb je andere specifieke vragen over het ouderschapsplan?

Aarzel niet en neem contact op!


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise