"One of our strongest weapon is dialogeu" - Nelson Mandela -

Belasting en Echtscheiding

10-06-2016

Van belang is uw huwelijkse gemeenschap (bezittingen en schulden) bij de scheiding te verdelen, zoals u dat door het aangaan van het huwelijk verplicht bent:
In het geval van een huwelijk in gemeenschap van goederen betekent dit dat u beiden 50% van de bezittingen en schulden krijgt toebedeeld. De fiscus controleert of u zich hieraan heeft gehouden door inzage in het convenant te krijgen.
Het is mogelijk om af te wijken van de 50%-50% verdeling, echter slechts op grond van een dringende verplichting van moraal en fatsoen bij de vertrekkende partner om de achterblijvende partner (en kinderen) behoorlijk achter te laten. Blijkt dit niet uit het convenant en komt de verdeling niet overeen met de door het huwelijk aangegane verplichting, dan loopt de overbedeelde partij het risico een aanslag te krijgen van de fiscus. In dat geval wordt namelijk beoordeeld dat deze partij een schenking heeft ontvangen, waarover schenkingsbelasting wordt geheven.
Hier kan deze overbedeling ook worden gezien als afkoop partneralimentatie. Daar moet voorzichtig mee worden omgegaan. Indien een overbedeling (bijvoorbeeld overwaarde woonhuis) van toepassing is en de ander geen partneralimentatie ontvangt, dan kan de fiscus dit zien als afkoop. Bij de overbedeelde belast tegen het progressieve tarief en bij de onderbedeelde aftrekbaar.
Voorbeeld: Het is wel eens voorgekomen dat de belastingadviseur van de onderbedeelde partij dit bedrag heeft opgenomen als afkoop partneralimentatie. Dat is heel vervelend want de vrouw kreeg een aanslag. Duidelijkheid in het convenant is dan ook van belang! Met als uitgangspunt  redelijkheid en billijkheid moet gemotiveerd worden waarom één van beide het vermogen krijgt. Bijvoorbeeld indien verkregen uit erfenis of het vermogen was al aanwezig bij aanvang van het huwelijk.


Aangesloten bij:

Copyright 2024 Daemen Mediation

website door: weDevise